گزارش // بازار کالاهای اساسی در آرامش/ قیمت برخی کالاها کاهش یافت
? بعد از گذشت ۱۰ روز از آغاز اجرای طرح مردمی سازی یارانهها (اصلاح سیاست ارز ترجیحی) و اعطای آن به مصرف کننده، آرامش در عرضه و تقاضای کالاهای اساسی به بازار بازگشت است و کالاها به وفور در بازار موجود است.
?به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق اصناف ایران به نقل از ایرنا، رئیس جمهوری در گفتوگوی زنده با مردم از صداوسیما خبر از یک جراحی اقتصادی توسط دولت داد که در راستای توزیع عادلانه یارانهها است.
?طرح اصلی برای این جراحی اقتصادی، حذف و اصلاح سیاست ارز ترجیحی یا همان دلار ۴۲۰۰ تومانی است که به جای پرداخت به واردکننده در آغاز زنجیره، حود مردم (مصرفکننده) در انتهای زنجیره پرداخت میشود. این تغییر و اصلاح هزینههای دولت را کاهش نمیدهد، بلکه موجب بهبود شاخصهای اقتصادی میشود.
?در گام نخست این طرح، با تجمیع تمام یارانههای پرداختی به مردم، برای دو ماه یارانه به مبلغ ۴۰۰ هزار تومان برای دهکهای اول تا سوم و ۳۰۰ هزار تومان برای دهکهای چهارم تا نهم واریز شد که در مجموع ۷۲ میلیون ایرانی این مبلغ را دریافت کردند. مقرر شده پس از این دو ماه و با آمادهشدن زیرساختهای لازم، کالابرگ الکترونیک در اختیار تمام مردم قرار بگیرد تا توزیع ارز ۴۲۰۰ تومانی از شرایط کنونی خارج و یارانه آن به طور مستقیم به مردم پرداخت شود.
?دولت قبل از سال ۹۷ به دلیل افزایش قیمت ارز و برای کنترل بازار کالاهای اساسی، ارز دولتی با نرخ ۴۲۰۰ تومان برای ۳۰ کالای یارانهای اختصاص داد که طی سالهای بعد از آن بهمرور تعداد این اقلام کاهش یافت و درنهایت به هفت کالا محدود شد.
?طرح تخصیص ارز ترجیحی به واردکنندگان در آغاز تصمیمی درست به نظر میآمد، اما شرایط حاصل شده این برنامه با اهداف آن فاصله بسیاری داشت، زیرا در زمان اجرا فساد و رانت بسیاری ایجاد کرد و این روند موجب از بین رفتن بخشی از منابع کشور شد؛ در نهایت نیز به دست مصرفکننده و مردم نرسید.
?طرح تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی در آغاز به عنوان یارانه کالاهای اساسی بود اما با اجرای آن، اعداد واردکنندگان رشد صعودی پیدا کرد تا از این طریق به سودهایی دست یابند، زیرا با دریافت ارز ترجیحی، مواد اولیه را وارد میکردند و بعد از فرآوری، محصول نهایی را با قیمتی بازار آزاد به دست مردم میرسید.